De kunstwevers Sytze Roos en Silja Eggenschwiler onderzoeken het geheim van weven. Hoe weef je een levendige stof op een machine? Hoe verbinding te maken tussen ambacht en industrie. Hoe tegelijkertijd in beperkte metrages een uniek product met kwaliteitsontwerpen en –materialen te maken?
Dit zijn de belangrijkste uitdagingen waar het team Sytze en Silja voor staat.

Een computergestuurd weefgetouw maakt het mogelijk om ontwerp- en productieproces anders te benaderen. De industrie gebruikt nieuwe technologie om sneller en efficiënter te produceren.Maar het KESKUSTA label ziet ook een nichemarkt voor productie van zeer beperkte omvang.

Samen met de textieluniversiteit van Finland en verschillende weverijen in Zweden maakt het label KESKUSTA industriële unica.
Ieder ontwerp wordt slechts één maal geweven en maar 10 tot 20 meter.
De stof is een dubbelweefsel met een derde ketting, die onafhankelijk van de machine te bedienen is. Zo is het mogelijk voor deze ketting uiteenlopende materialen te gebruiken. Deze derde ketting leidt zijn eigen leven en maakt de extra stof levendig.

Sytze en Silja weven zelf op de machine. Tijdens het productieproces is het mogelijk om in te grijpen, nieuwe ideeën toe te passen en de mogelijkheden van de machine te verkennen. De wevers communiceren met de machine en de mogelijkheden ervan. Net als ze tijdens het ontwerpproces communiceren met computer en getouw.

Het label KESKUSTA maakt een eigen collectie voor interieur en accessoires. Ieder jaar zijn de patronen en kleuren anders. De collectie is te zien op beurzen en tentoonstellingen. Het rechtstreekse contact met gebruikers van de producten leidt tot bruikbare feedback over ontwerpen en materialen. Dit maakt het vervolgens gemakkelijker een nieuwe productie te ontwerpen
.
De jaarlijkse verkoop van de collectie financiert het ontwerpen van nieuwe patronen. Zo zetten de wevers de zoektocht naar het geheim van weven voort.

Time: 0.066